Semnificația poreclelor echipelor din Premier League

Semnificația poreclelor echipelor din Premier League

Cele mai multe echipe din Marea Britanie au porecle simpatice, care fac deliciul publicului amator de fotbal. Pentru fanii din România, este poate mai complicat de înțeles de unde provin astfel de porecle și ce înseamnă cu adevărat.

În acest articol, vom vorbi despre poreclele tuturor cluburilor din Premier League, cu detalii interesante despre fiecare din echipe, de-a lungul istoriei.

Jucătorii de la Liverpool (1892) sunt Roșii ( Reds), Merseyside sau Ficat (liver).

„Reds” duce cu gândul la echipamentul jucătorilor de la Liverpool și este de fapt singura porecla oficial acceptată a echipei. Merseyside desemnează numele comitatului care include Liverpool: cu toate acestea, „Merseyside” poate fi numită și o altă echipă din Premier League, din aceeași regiune, Everton. De altfel, meciul dintre Everton și Liverpool mai este numit și „derby Merseyside”. În ceea ce privește porecla „ficat”, este folosit în mod peiorativ, liver înseamnă ficat în engleză. În prezența fanilor Liverpool, e bine să evităm acest cuvânt.

Manchester United (1878) sunt numiți Mancunians, Diavolii Roșii (Red Devils), sau doar Roșii (The Reds)

Mancunienii sunt numiți locuitorii din Manchester ( și nu doar jucătorii). Dar când vine vorba de fotbal, porecla se aplică celor care joacă la Manchester United. Porecla „dracii roșii” ( Red Devils) a fost aleasă intenționat în anii 60, pentru a inspira teama față de adversari. Pentru a pune în valoare mai bine această poreclă, emblema echipei poartă pe ea  un mic diavol roșu, cu un trident. Uneori jucătorii sunt denumiți doar The Reds – Roșii.

Membrii echipei Manchester City (1880) sunt orășenii (Cetățenii) sau doar „albastru” (The Sky Blues)

The Sky Blues, albastrul cerului, este o poreclă foarte rar utilizată (este asociată cu culoarea echipamentului de bază al jucătorilor). Orășenii ( datorită cuvântului City) este porecla jucătorilor acestei echipe. Sunt denumiți așa pentru a evita confuzia cu un alt cub de fotbal din Manchester, la fel de cunoscut: Manchester United.

Chelsea (1905) sunt Pensionarii (The Pensioners), Albaștrii (The Blues)

Porecla de Albaștrii provine evident de la nuanța echipamentului purtat de jucători . Însă de unde se trage porecla de „pensionari”, atât de bizară pentru o echipă de fotbal? Inițial, clubul purta stema spitalului regal, care se afla în vecinătate. Militarii pensionari din Marea Britanie erau tratați cu respect, iar porecla nu a întârziat să apară. La o jumătate de secol de la înființarea clubului, antrenorul Ted Drake a decis că „Pensionarii” trebuie să dispară și a decis să modifice emblema echipei. Dar deja era prea târziu! Porecla de „pensionari” a rămas mereu lipită de clubul Chelsea.

Cei de la Arsenal sunt Aruncătorii sau Gooneri sau Woolwich

Primii jucători ai clubului (1886) erau lucrători la artileria Royal Arsenal, din cartierele mărginașe din sudul Londrei, Woolwich. Tunul antic încă împodobește stema clubului. Cu toate acestea, fanii echipei „Gunners” nu se numesc de obicei „gunners” (tunari) ci „gooners”  ( aruncători). Nu se știe cu precizie cine a schimbat porecla și mai ales de ce… Există o versiune care spune că această poreclă a fost dată de nebuni, sugerând nemulțumirile fanilor Arsenal. 

Echipa Tottenham Hotspur (1882) are ca poreclă „Spurs”, Crinii albi (The Lilywhites).

Clubul a fost fondat de o echipă de școlari. Ei și-au poreclit echipa  inspirați de celebrul cavaler englez Henry Percy (care a trăit în secolul al XIV-lea), fiind supranumit „Hot Spur”, pentru temperamentul său rapid. Mai mult, jucătorii lui Tottenham au și o altă poreclă, „crinii albi”, din cauza blazonului echipei.

West Ham United (1895) – membrii echipei unt ciocănari sau fierari, echipa e supranumită și «Academia de Fotbal» 

Primele porecle pur și simplu desemnau numele clubului. Inițial, echipa a fost numită „Thames Ironworks” (din acest motiv apare termenul de „fier”), iar în 1900 a fost redenumită „West Ham” (de aici și „ciocănarii”). Două ciocane sunt reprezentate pe stema echipei. Porecla mult mai respectabilă „Academia de Fotbal” a fost oferită lui West Ham United, deoarece acest club a cultivat o mulțime de jucători talentați iar din perioada anilor ’60 până în prezent a lansat numeroși jucători, cu mare potențial.

Jucătorii de la Everton (1878) au echipa numită The Toffees, The Blues, sau Scousers

Cum și de ce jucătorii clubului Everton din Liverpool fost numiți „toffees”, este un mister. Potrivit uneia legende,  în timpul meciurilor echipei Everton, o cofetărie vindea dulciuri cu numele clubului. În. Albastrul este, desigur, culoarea echipamentului folosit de jucători. „Scoursers” este porecla clasică a locuitorilor din  Liverpool și din împrejurimi.

Newcastle United (1892)  sunt The Magpies ( Coțofenele), Black’n’White ( Alb negrii)

Newcastle este unul dintre cele mai vechi și mai cunoscute cluburi din fotbalul englez, cunoscut pentru echipamentul lor alb-negru, constând dintr-un tricou în dungi și pantaloni scurți negri, de obicei cu ornamente albe. Situat în nord-estul Angliei, jucătorii clubului au mai multe porecle – în special „The Magpies” ( coțofenele) și „The Toon”.

Echipa Sunderland (1879) are porecla „Black Cats” (Pisicile Negre) și „Mackems” 

Prima poreclă a clubului este moștenită de la bateria de artilerie, care a protejat orașul Sunderland de un atac venit de pe mare. Acest pseudonim a fost de asemenea acceptat de jucători, făcând  din pisica neagră mascota lor (în Anglia pisica neagră aduce noroc).

Jucătorii de la Aston Villa (1874) sunt leii, sătenii, satul  (Lions, Villa, The Villa, Villans)

Leii sunt desenați chiar pe stema clubului. Numele „Villa Cross” duce cu gândul la biserică, iar enoriașii ei pot fi chiar părinții fondatori ai echipei. Alte porecle „villany” duc cu gândul la sat și rural.

Cei de la Bournemouth  sunt numiți Cherry, Boscombe ( cireșe) 

Boscombe este de fapt vechiul nume al echipei, numele unui cartier din Bournemouth, unde a fost înființat clubul (1890). Porecla de „cireșe” este cel mai probabil legată de stadionul Dean Court, care în 1910 a fost realizat prin implicarea unui filantrop înstărit, pe numele său Cooper-Dean. În împrejurimile stadionului s-au răspândit proprietățile  și terenurile cumpărate de Cooper-Dean  adică numeroase livezi de cireșe. Potrivit unei alte legende, porecla de „cireșe” a fost asociată cu tricourile de culoare roșie, asemenea cireșelor.

West Bromwich Albion – sunt numiți Baggii, Hawthorns, Throstles, West Brom, Albion.

Clubul a fost fondat în 1878, dar primii 22 de ani au condus o viață nomadă și doar în 1900 au obținut un stadion permanent. Pentru a construi un stadion, a trebuit să taie tufișurile de păducel care crescuseră pe teren.  Dar păduchii au rămas în numele stadionului (Hawthorns sau Hawthorns), iar pe emblema clubului apare o moluscă, așezată pe o ramură de păducel. Primii jucatori dar și fanii echipei au fost muncitori, porecliți „baggs” , nume pe care l-au primit din cauza pantalonilor băgați în ghete. Cu privire la West Brom și Albion, evident e vorba  doar de prescurtarea numelui oficial al echipei.

Jucătorii de la Crystal Palace sunt Vulturii (Eagles), sau Geamurile (The Glaziers)

Clubul este unul din cele mai tinere din Premiere League. Desigur a fost înființat abia în anul 1905. Angajații de la Crystal Palace ( o clădire mare din sticlă și fier, care găzduia expoziții) au înființat echipa. De aici provine probabil porecla de Geamurile sau Geamgii. Cealaltă poreclă a echipei, Vulturii, se trage de la blazonul din anii 70 al echipei, care prezenta un vultur și o minge.

Leicester City are jucătorii porecliți „vulpi” („The Foxes”), sau Albaștrii

Vulpea e poziționată chiar în centrul blazonului echipei. Acest animal șiret și inteligent este considerat un simbol al comitatului Leicestershire, renumit în Anglia pentru terenurile de vânătoare. Orașul Leicester a fost un fel de reședință centrală a comitatului. Porecla de Albaștrii (Blues) a apărut datorită nuanței de albastru al echipamentului principal al echipei.

Jucătorii de la Norwich (1902) sunt Canarii

Jucătorii clubului Norwich au purtat echipament galben / verde de mai mult de o sută de ani, fiind tradițional porecliți canarii. În afară de asta, orașul Norwich este în mod tradițional un centru faimos pentru creșterea și vânzarea acestor păsări. Stema clubului are și azi un canar galben cățărat pe o minge de fotbal, pe un fundal verde.

Southhampton ( 1885) sunt „Sfinții”

Jucătorii clubului Southampton au o poreclă neobișnuită pentru jucătorii de fotbal „Saints” (Sfinții). Se pare că fondatorii echipei au fost membri ai Asociației de tineret a Bisericii Sf. Fecioară Maria.

Echipa Watford (1881) are ca porecle Viespile (Hornets), Armata Galbenă, Băieții de Aur.

Toate aceste porecle ale formației Watford sunt legate de culorile negru/galben,  cu dungi, pe care le poartă jucătorii. 

Concluzii

Acum, cunoști mare parte din poreclele echipelor care joacă în Premiere League. Nu rămâne decât să îți alegi favorita și să pariezi la una din casele de pariuri licențiate, online, din România.

ShareCitește și Newsletter